Як готувати раків?
Як варити раків
Варені раки - делікатес, знайомий кожному з дитинства. Адже раків в Одесі їли завжди. Уявіть собі гору яскраво-червоних раків, від яких піднімається ароматний духмяний пар. Відчули, як пробуджується апетит? До речі, лише помірно гарячі раки дають у повній мірі насолодитися їх ароматом і відчути насичений спеціями сік. Розберемося, як правильно варити раків, скільки потрібно варити раків і які приправи використовувати, щоб повністю зберегти весь смак, аромат і ніжність, все те, що ми так любимо в цьому делікатесі.
Яких раків варити
Як вибрати раків для варіння знає не кожен. Важливо засвоїти два прості правила, інші критерії вибору на ваш розсуд.
- Перше, що потрібно засвоїти раз і назавжди - варити треба тільки живих свіжих раків. Обираючи раків, зверніть увагу на їх хвости - у живого рака хвіст щільно притиснутий до черевця.
- Друге, що слід знати - ловлять і готують раків з травня по жовтень, однак найсмачнішими вважаються раки, виловлені ранньої осені. Саме в період з кінця серпня по кінець жовтня мʼясо раків стає найбільш жирним і смачним.
Звичайно, можна купити заморожених або вже зварених раків, але в такому випадку ви можете отримати низку проблем: мʼясо заморожених раків - сухувате і волокнисте, а визначити якість уже зварених раків вкрай складно (звертайте увагу на хвостики - у зварених живцем він притиснутий до черевця).
Що зробити перед тим, як варити раків
Правильно варити раків слід з підготовкою. Підготовка до варіння полягає в промиванні, а замочування і чищення - за бажанням.
- миття раків
Принесених додому раків залиште в чистій воді на годину або дві, щоб відійшов мул або бруд. Після ретельно промийте їх під проточною водою.
- вимочування раків у молоці або сметані
Деякі поціновувачі делікатесу радять для покращення смакових якостей помістити раків на півгодини в жирне молоко або воду з розведеною в ній сметаною. Це додасть мʼясу раків додаткову соковитість і ніжність. Вимочених таким чином раків сполосніть холодною водою і готуйте як зазвичай.
- чистка раків
Можна перед варінням вийняти з них шлунок і кишечник. Під хвостом у рака розташовані плавники, потягнувши за них обертальним рухом ви видалите з рака джерела гіркоти. Але ця процедура зовсім не обовʼязкова.
Скільки варити раків
Початківці господині часто хвилюються, що не знають, скільки варити раків. Не хвилюйтеся - варити раків просто. Звичайно, хочеться, щоб раки зварилися скоріше, однак не варто нехтувати правилами приготування, до того ж час приготування раків не такий вже й довгий. В середньому раків варять 10-15 хвилин в киплячій воді. Зверніть увагу - саме в киплячій. Тобто відлік часу, скільки хвилин варити раків, слід вести від моменту закипання! Визначити, готові раки чи ні можна за їх кольором - після варіння їх колір змінюється на яскраво-червоний.
Як варити раків в домашніх умовах - Рецепти
Рецептів варіння раків існує багато. Але всі вони схожі. Для того, щоб варити раків в домашніх умовах, вам знадобиться небагато: посуд, вода, різні приправи. З'ясуємо порядок дій, що дозволяє зварити раків смачними і соковитими. Насамперед підготуйте інвентар і інгредієнти. Пропорції прості:
- 1 літр води - на 12 раків розміром 10-12 см;
- 1-2 столові ложки солі - на літр води;
- приправи (кріп, лавровий лист, духмяний перець тощо) - за смаком.
Як варити раків - основний простий рецепт
Вчимося правильно варити раків в підсоленій воді з спеціями. Вам знадобиться:
- глибока каструля;
- вода - 2 літри;
- кріп - 50 г свіжого кропу або 2 ст. ложки насіння кропу;
- сіль - 2-4 ст. ложки;
- духмяний перець горошком - 1 ст. ложка;
- лавровий лист - 5-7 листочків.
Доведіть воду до кипіння і покладіть у неї духмяний перець горошком, лавровий лист, насіння кропу (зелень кропу), посоліть. Дайте воді зі спеціями покипіти кілька хвилин, щоб перець, лавровий лист і кріп віддали їй свій аромат. Покладіть у киплячу воду підготовлених живих раків. Дайте воді закипіти і варіть раків на сильному вогні 10 - 15 хвилин. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і дайте ракам постояти в гарячій воді ще 10 хвилин. Можна подавати до столу, прикрасивши зеленню і часточками лимона.
Як варити раків в пиві
Дуже смачними виходять раки, зварені в пиві. Такий рецепт варіння раків не складніший за основний. Готувати раків в пиві потрібно точно так само, як і в основному рецепті, єдине – як відвар використовується не проста вода, а суміш води з пивом (1:1). Замість пива для варіння можна взяти квас - раки вийдуть дуже смачними.
Як варити раків у вині
Смачними і пікантними виходять раки, приготовані у вині. Цей рецепт варіння раків підійде досвідченим. Вам знадобиться:
- раки - 20 шт.
- біле сухе вино - 1 склянка;
- вода - 1 склянка;
- кріп - невеликий пучок;
- розмарин - гілочка;
- морква - 1 шт.;
- цибулина - 1 шт.
Для соусу:
- масло вершкове - 50 г;
- лимонний сік - 1 ст. ложка;
- чорний перець;
- сіль.
Доведіть суміш вина і води до кипіння, додайте кріп і розмарин, дрібно нарізану моркву і дрібно нарізану цибулю. Опустіть вимитих живих раків і варіть на середньому вогні 20 хвилин. Готових раків вийміть на підігріте блюдо. Соус, що залишився від варіння раків, процідіть, змішайте з вершковим маслом і лимонним соком, додайте чорний перець і сіль за смаком. Прогрійте соус 2 хвилини на слабкому вогні і залийте ним варених раків. Подавайте до столу, прикрасивши зеленню кропу і скибочками лимона.
Як варити раків у молоці
Рецепт варіння раків у молоці для гурманів. Варити раків у молоці трохи складніше, але очікування того варте. Спочатку раків потрібно вимочити протягом трьох годин у прокипʼяченому і охолодженому до кімнатної температури молоці. Після дістати, промити і варити раків у звичайній воді, приправленій кропом і сіллю до готовності. Воду злийте і залийте раків раніше використаним молоком, доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Подавати зі сметанним або молочним соусом.
Як варити раків в огірковому розсолі
Для початку раків варити за основним рецептом, поки не почервоніють. Потім воду злийте, а замість води влийте той же обʼєм огіркового розсолу. Усі цю суміш доведіть до кипіння, після чого слід додати 5-6 ложок густої сметани. Варити ще близько 7-8 хвилин. Після цієї процедури можна виймати раків з розсолу і подавати на стіл.
Як їдять варених раків?
Подавайте варених раків до столу, виклавши в глибоке блюдо, полив невеликою кількістю відвару і прикрасивши свіжою зеленню кропу, можна прикрасити часточками лимона. Діставати раків з розсолу не слід до подачі на стіл, остигати вони повинні теж у своєму розчині. В іншому випадку вони будуть не такими соковитими, як можна очікувати
Варених раків їдять, починаючи з хвоста. Саме це мʼясо найбільш ніжне і соковите. Потім переходять до клешнів, спинки. Якщо вам попалася ікра, не відмовляйте собі в задоволенні спробувати її. Вона дуже смачна і корисна. Якщо зняти панцир з тонких ніжок, то під ними теж є мʼясо, воно досить смачне і соковите, як і в клешнях. Майте на увазі, що мʼясо, яке знаходиться між головою і спинкою під панциром може трохи гірчити.

